#9 from Waste to Soil: Εκπομπές Αερίων Θερμοκηπίου και Ανθρακικό Αποτύπωμα

Πολύς λόγος γίνεται για το Ανθρακικό Αποτύπωμα (Carbon Footprint ) που ουσιαστικά είναι η εκτίμηση του συνόλου των εκπομπών επιβλαβών αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου (GHG).

Όμως αλήθεια, γνωρίζουμε από που ακριβώς αυτό ξεκίνησε;

Η έννοια του Ανθρακικού Αποτυπώματος (Carbon Footprint) αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1990, με την αύξηση της προσοχής στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τις ΑΜΕΣΕΣ επιπτώσεις τους στην αλλαγή του κλίματος (Global warming κλπ). Αρχικά, η έννοια αυτή εμφανίστηκε στο πλαίσιο της ανάλυσης του αντικτύπου που έχουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το μεθάνιο (CH4) και το οξείδιο του αζώτου (N2O), προέρχονται από πολλές πηγές, όπως η καύση ορυκτών καυσίμων, η βιομηχανική δραστηριότητα, η γεωργία και η αποψίλωση των δασών. Η έννοια του Ανθρακικού Αποτυπώματος προσπαθεί να μετρήσει το συνολικό αποτύπωμα αυτών των εκπομπών, είτε σε επίπεδο ατόμων, εταιρειών, οργανισμών, είτε σε επίπεδο προϊόντων και υπηρεσιών.

Σήμερα, η έννοια του Ανθρακικού Αποτυπώματος έχει εξελιχθεί και περιλαμβάνει επίσης τον υπολογισμό των εκπομπών σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας, από την παραγωγή μέχρι την απόρριψη, γνωστός και ως Ολοκληρωμένο Ανθρακικό Αποτύπωμα.

Κι εδώ προκύπτει το ερώτημα. Η μέτρηση του αποτυπώματος του διοξειδίου του άνθρακα πως εντάσσεται στην κυκλική οικονομία;

Η απάντηση ευτυχώς έχει πολλές παραμέτρους όπως:

Ανακύκλωση και Επαναχρησιμοποίηση: Με τη μέτρηση του ανθρακικού αποτυπώματος, οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιολογήσουν το περιβαλλοντικό κόστος της κατανάλωσης και της απόρριψης των προϊόντων τους. Αυτό τις ενθαρρύνει να επενδύουν σε πιο βιώσιμες πρακτικές, όπως η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση, μειώνοντας έτσι τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την παραγωγή νέων πρώτων υλών.

Σχεδιασμός Προϊόντων με Χαμηλό Αποτύπωμα Άνθρακα: Η μέτρηση του ανθρακικού αποτυπώματος μπορεί να καθοδηγήσει τον σχεδιασμό προϊόντων προς μια κατεύθυνση με χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση βιώσιμων υλικών, τη μείωση του αεριαγωγού περιβαλλοντικού αποτυπώματος κατά τη διάρκεια της παραγωγής και τη σχεδίαση προϊόντων που είναι πιο ανθεκτικά και μπορούν να ανακυκλωθούν ευκολότερα.

Υποκατάσταση Υλικών και Ενεργειακή Απόδοση: Με την ανάλυση του ανθρακικού αποτυπώματος, οι επιχειρήσεις μπορούν να εντοπίσουν τις πηγές εκπομπών και να αναζητήσουν εναλλακτικές που να μειώνουν τις εκπομπές. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την υποκατάσταση υλικών με χαμηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των διαδικασιών παραγωγής ή τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μπορούν οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μικρές, να προχωρήσουν από μόνες τους στην μέτρηση του ανθρακικού αποτυπώματός τους;

Ευτυχώς στις ημέρες μας έχουν αναπτυχθεί εταιρείες πλαισιωμένες με εξειδικευμένα στελέχη που μπορούν να βοηθήσουν πάνω στο αντικείμενο αυτό.

Μία από αυτές και μάλιστα Βορειοελλαδίτικη είναι και η R3 KNOWLEDGE που παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες βιωσιμότητας, περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) και ορθολογικής διαχείρισης αποβλήτων.

— — — — — — — — — — — — — — — — — —

Το άρθρο αυτό γράφτηκε για τις ανάγκες της εταιρείας BIOSOLIDS sa και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στις 21/4/2024 με την υπογραφή του κ. Ευάγγελου Παπαιωάννου/ Διευθυντή Τμήματος URBAN & R3 Knowledge Consultants

--

--

Christos D. Katsanos /Food Chain Entrepreneur
Christos D. Katsanos /Food Chain Entrepreneur

Written by Christos D. Katsanos /Food Chain Entrepreneur

Food Chain Entrepreneur |BRAND STRATEGIST |Homo dictyous |Co-founder @TheDKGgroup | @iqcrops | @TroposBrands | @Rout100miles | PM @DPortoCarras | UltraLife